Májgyulladás (hepatitis)

Mi a betegség (Májgyulladás) lényege?

Különböző okok (vírusok, vegyszerek, kábítószerek, gyógyszerek, alkohol) vezethetnek a májsejtek pusztulásához. Ez gyulladást vált ki, amely a szervezet védekező reakciója. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek további sejtpusztulást okoznak, ezért májműködési zavar alakul ki. Károsodik a táplálékok feldolgozása, a véralvadás és a méregtelenítési folyamatok.

Szerencsére igen gyorsan új májsejtek születnek, és így – ha a károsító hatás megszűnik – a működési elégtelenség csak átmeneti, gyorsan rendeződik. Ez történik az esetek döntő többségében. Ha a májkárosodást okozó hatás nem szűnik meg, például a vírusfertőzés krónikussá válik, vagy a beteg nem hagyja abba az alkoholfogyasztást, krónikus májbetegség alakul ki. Ritkán előfordulhat olyan nagymértékű májsejt pusztulás, hogy teljes májelégtelenség alakul ki, a beteg kómába kerül: a májműködés leállása életveszélyes.

Milyen tüneteket észlelünk?

A heveny májgyulladás kezdeti tünetei a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, ízületi fájdalom, valamint bőrkiütés is. A tünetek influenzához, gyomorrontáshoz hasonlítanak. Jellegzetes panasz, hogy a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől, a dohányosok undorodnak a cigarettától. Ezek a bevezető tünetek el is maradhatnak és a betegség sárgasággal kezdődhet.

A sárgaság (bőr, szemfehérje), sötétebb vizelet, világosabb széklet és bőrviszketés megjelenésekor a kellemetlen bevezető tünetek javulnak. Az étvágy javul, de az emésztés, a tápanyagok feldolgozása még nem állt helyre, a beteg több kilót fogyhat.

A sárgaság elmúltával a lábadozás hosszabb-rövidebb időszaka következik: fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, kisebb emésztési zavarok, valamint terheléskor és görnyedő testhelyzetben májtáji fájdalom jelentkezhetnek.

Milyen eltéréseket talál az orvos?

Az orvosi vizsgálat nagyobb, érzékeny májat talál, a laboratóriumi leletekből kiemelendő a májfunkciós próbák (májenzimek: GPT, GOT, Gamma GT) nagymértékű emelkedése. A leletek és a tünetek értékelésével a májgyulladás diagnózisa gyorsan felállítható. Az ok már nehezebben deríthető ki: több, gyakran ismételt vérvizsgálatra van szükség. A pontos diagnózis felállítása napokat, sőt heteket is igénybe vehet.

A kórok tisztázása végett az orvos számos kérdést tesz fel (környezetről, gyógyszerszedésről, stb.), melyek között intim természetűek is lehetnek (szexuális kapcsolatok, alkoholfogyasztás, kábítószer-használat). Ezeket az adatokat bizalmasan kezeljük, az orvosi titok törvénye kötelező, az őszinte válasz a gyógyítást segíti.

Milyen kezelésre van szükség?

Nincs olyan speciális gyógyszer, amely a májgyulladás lefolyását siettetné, azonban bizonyos általános javaslatok betartása jótékony hatású.

A betegség heveny szakaszában fontos az ágynyugalom, amely azt jelenti, hogy az étkezéseken, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg vízszintesen tartózkodjon az ágyában. Bizonyított, hogy a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában a kórházi ellátás biztosítja a szakszerű ápolást és a szükséges állandó ellenőrzést.

A kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Ismét rosszabbodhat a beteg állapota, ha túl korán tér vissza eredeti életmódjához. A lábadozás időszakában regenerálódik a máj, a beteg visszahízza a heveny szakaszban elvesztett kilókat. A folyamatot fizikai kímélettel (pl. aktív sportolás szüneteltetése), tápláló, vegyes étrenddel, alkohol és más mérgező anyagok kerülésével segíthetjük.

Különleges diéta tartásának nincs értelme, vitamindús, könnyű, vegyes étrend segíti a felépülést. A fűszeres ételek nem ártalmasak, sőt az emésztést és felszívódást javítják. A heveny szakaszban a hányinger, étvágytalanság idején az evést nem szabad erőltetni, csak a megfelelő folyadékellátásról kell gondoskodni. Ha a sárgaság elhúzódó, vagy nagyobb súlyvesztéskor kiegészítő vitaminok szedése ajánlott.

Az alkohol direkt májméreg, így fogyasztása a betegség teljes időszakában szigorúan tilos!

Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel! Például a fogamzásgátló szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Az altatók, nyugtatók lebomlása lassul, a szokásos adagoknál is túladagolás fordulhat elő. A gyógyszerek nagy része a májban bomlik; májkárosodáskor lebomlásuk lassul, így mellékhatásaik erősödhetnek. Ez a vény nélkül kapható gyógyszerek nagy részére is igaz. Probléma esetén kérdezzük meg a kezelőorvost!

Milyen a heveny májgyulladás kimenetele?

A kiváltó októl és a beteg szervezetének reakciójától függően lehet enyhe lefolyású, amely pár hét alatt rendeződik, de átalakulhat krónikus folyamattá, amely végül a máj kötőszövetesedéséhez (cirrózis, májzsugor) vezet, és sajnos végződhet (IGEN RITKÁN) halállal is pár napon belül.

A VISSZAESÉS LEHETŐSÉGE, A KRÓNIKUS MÁJGYULLADÁS KIALAKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, IDŐBEN TÖRTÉNŐ FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE MIATT NAGYON FONTOS A BETEG UTÓGONDOZÁSA. EMIATT BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998