FELHÍVÁS – háziorvosok részére hepatitis C edukáció és célzott szűrés témában

Tisztelt Háziorvos Kolléga!

Hazánkban 70.000 körülire tehető a hepatitis C vírussal (HCV) fertőzöttek száma. Ez háziorvosi praxisonként 1500-2000 fővel számolva 10-15 beteget jelent. A betegek többsége a betegség lappangó jellege miatt diagnosztizálatlan és kezeletlen, így halad a cirrhosis, majd a májrák felé.

A HCV kivizsgálása és kezelése is leegyszerűsödött: a kivizsgáláshoz ma az esetek többségében egyetlen vérvétel elegendő; a kezelésre nincs várakozási idő; csak szájon át szedhető tablettákkal a 2-3 hónapos kúra 95% feletti gyógyulási arányt biztosít. Mindezen tényezők hangsúlyozzák a szűrés jelentőségét.

A Májbetegekért Alapítványnak lehetősége nyílt egy HCV edukációs és szűrőkampány megszervezésére és lebonyolítására. A szűrésben résztvevő háziorvosi praxisok részére az Alapítvány az alábbiakat tudja biztosítani:

100 darab ujjbegy vérből végezhető anti-HCV gyorsteszt a hozzátartozó lándzsával/praxis
500 darab kérdőív hepatitis C fertőzés rizikófaktorairól (itt megtekintheti) páciensei részére/praxis
hepatológiai időpont kérés internetes lehetősége a betegek előjegyzése céljából a kiszűrt betegek gyors ellátása érdekében
anyagi juttatás az adatok rögzítéséért

Feladatok:

  • Hepatitis rizikófaktorokat felmérő kérdőív alapján, akiknél felmerül a krónikus HCV fertőzés gyanúja – diagnosztikus céllal –, anti-HCV vizsgálatot rendel, vagy az Alapítvány által biztosított anti-HCV rapid tesztet végez.
  • Anti-HCV pozitív beteg hepatológiai centrumba irányítása, és hepatológiai vizsgálati időpont foglalása a Hepatitisz Regiszter (www.hepreg.hu) online rendszerben.
  • Betegek HCV edukációja; rizikófaktorok ismertetése, legújabb kezelési adatok ismertetése, felmerülő kérdések megválaszolása.
  • A programmal járó szervezési, dokumentálási feladatok elvégzése.

Amennyiben részt kíván venni a Hepatitis C szűrésben a fentiek alapján, úgy kérjük, hogy a hcv@lamb.hu e-mail címen jelentkezzen.

 

Tisztelettel:

Májbetegekért Alapítvány

www.majbeteg.hu