FibroScan

Hazánkban először, 2008-ban alapítványunk jóvoltából lett elérhető a májbiopsziát sok esetben kiváltó FibroScan készülék, mely nem invazív módon képes meghatározni a máj hegesedésének-, valamint elzsírosodásának mértékét.

Felhasználási területe:

  • Idült diffúz májkárosodásokban, mint
  • krónikus C vagy B hepatitis
  • alkoholos vagy gyógyszeres májkárosodás
  • zsírmáj, autoimmun hepatitis, stb.
  • alkalmas a májkárosodás azaz a fibrosis mértékének megállapítására,
  • a cirrhosis igazolására, vagy kizárására,
  • kórfolyamat követésére (romlás/javulás).
  • továbbá tervezett műtét vagy gyógyszeres kezelés (különösen kemoterápia, potenciálisan májkárosító gyógyszerek adása) előtt a máj állapotánakfelmérésére.

A vizsgálat fájdalom mentes, semmiféle előkészítést nem igényel.

Rövid bemutató a fibroscan vizsgálat menetéről (Az oldal új ablakban nyílik meg.)

A vizsgálat helyszíne: BUDAI HEPATOLÓGIAI CENTRUM

A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium által a krónikus vírushepatitisek kezelésére kijelölt centrumok sorába akkreditált hepatológiai magánszakrendelés

1111 Budapest, Egry József u. 1-3. BME (Budapesti Műszaki Egyetem) T. épület fszt. orvosi rendelő (bejárat a H épület felőli udvari bejárat)

Szakmai információ és előjegyzés a májbeteg szakrendelésre: 06-20-9118677

Fibroscan vizsgálatra előjegyzés telefonon: 06-20-9118677

A vizsgálat ára 2023. július 1-től: 29.600.- Ft

A vizsgálat árának kifizetésétől a Májbetegekért Alapítvány előzetesírásbeli kérelem alapján eltekinthet.

Fibroscan CAP

A máj elzsírosodása (steatosis) rendkívül gyakori az iparilag fejlett társadalmakban. A cukorbetegségtől az elhízáson át a különböző májkárosító gyógyszerekig sokminden okozhatja. A CAP-technika (Controlled Attenuation Parameter) lehetővé teszi a steatosis mértékének megítélését, számszerűsítését a májban terjedő ultrahanghullámok amplitúdójának változásaiból.

Alkalmazására a centrumunkban már régóta alkalmazott Fibroscan vizsgálattal együtt van lehetőség, mely önmagában azonban csak a máj elhegesedéséről szolgáltat információt, az elzsírosodásról nem.

Ezzel az újszerű, hazánkban egyedül nálunk elérhető eljárással lehetővé válik a máj szerkezeti átépülésének felmérése, az elzsírosodási folyamat időbeli követése (romlás/javulás).

Mindez non-invazív módon, teljesen fájdalmatlanul, szövődménymentesen történik, akárcsak egy hasi ultrahang, azonban a vizsgálatot megelőzően nincs szükség koplalásra sem. Az eredményt pedig azonnal kézhez kapja.

Bővebben:

http://www.hepatologia.hu/fibro_tajekoztato.html
http://www.hepatologia.hu/fibro.html