Hepatitis C-vírus fertőzés szűrése, diagnosztikája, antivirális terápiája, kezelés utáni gondozása

Magyar konszenzusajánlás.

Érvényes: 2018. március 26-tól

A hepatitis C-vírus (HCV) fertőzés napjainkra gyógyíthatóvá vált. A fertőzöttség megszüntetése egyéni és társadalmi szempontból egyaránt előnyös és szükséges. A kezelés hazánkban a rendelkezésre álló gyógyszereken és finanszírozási lehetőségeken alapuló, félévenként megújított konszenzus ajánlás szerint történik. Az aktualizált ajánlás szerint a kezelés indikációja(ellenjavallat hiányában) a vírusszaporodása kimutatásán alapul. A kezelés a korszerű interferon (IFN)-mentes kombinációk valamelyikével végzendő, melyek 2018-ra a diagnosztizált betegek döntő többsége számára elérhetővé váltak. A korábban használt pegilált-interferon (PegIFN) plusz ribavirin (RBV) kombináció csak kivételesen alkalmazható. A kezelésbe vonás sorrendjét afibrosis stádiumán és egyéb – köztük epidemiológiai – szempontokon alapuló prioritási pontrendszer határozza meg.

Magyarországon 50. 000-re becsülhető a fertőzőképes HCV RNS pozitív egyének száma. Legtöbben 1993. előtti transzfúzióval, vagy más egészségügyi beavatkozással fertőződtek meg, de napjainkban a kábítószerek használata és egyes szexuális magatartások tekinthetők főátviteli útnak. Hazánkban a vírus 1-es genotípusa (GT) dominál (90-95%), de várható a 3-asgenotípus előretörése.

A beteg számára a fertőzés időben történő felfedezése és meggyógyítása az életminőség javulását, a munkaképesség megőrzését, a májzsugor, a májrák, és egyéb szövődmények megelőzését, ezzel a betegségmentes és teljes várható élettartam meghosszabbodását jelenti. Egyúttal megszűnik a fertőzés átadásának veszélye, és egyszeri, definiált ideig tartó kezeléssel jelentősen csökkenthető a későbbi súlyos májbetegségekből adódó egészségügyi ráfordításigény. Ennek alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célul tűzte ki az új fertőzésekszámának 90%-os, a betegséghez társuló halálozás 60%-os csökkentését 2030-ig.

A kivizsgálást és a kezelést a készítmények alkalmazási előírásain és nemzetközi ajánlásokon alapuló, félévenként megújított szakmai konszenzusajánlás szerint Hepatológiai Centrumokban nevesített gasztroenterológus, gyermek gasztroenterológus, infektológus és trópusi betegségek szakorvosai végzik. A fertőzöttek regisztrálása, a kezelések kérvényezése és elbíráslása, azok követése, a kezelésre használt gyógyszerek allokációja országosan egységesen, a Hepatitis Regiszter (HepReg) nevű országos adatbázison keresztül történik (www.hepreg.hu).

A HCV kezelésére hazánkban elérhető, vagy várhatóan elérhetővé váló készítményeket az 1. Táblázat mutatja be. A 2003. (PegIFN+RBV) illetve 2011. (boceprevir, telaprevir, simeprevir)óta rendelkezésre álló kezelések eredményessége (SVR) – különösen a hazánkban domináló G1genotípus esetén – alacsony. Ráadásul számos, esetenként súlyos mellékhatással járnak. Ezért 2013-tól fokozatosan felváltják őket az IFN-mentes (NS3/4A proteáz-gátló, NS5B polimeráz-gátló, és/vagy NS5A replikációs komplex-gátló) kombinációk. Ezen új ajánlás szerint a PegIFN+RBV kombináció Magyarországon csak kivételesen, megfelelő IFN-mentes kezelésilehetőség hiányában alkalmazható, a PegIFN+RBV+ proteáz-gátló terápiákat pedig ma már nem alkalmazzuk. Nem szerepelnek ebben az ajánlásban a hazánkban nem forgalmazott és/vagy a NEAK által nem támogatott DAA készítmények, és kombinációk sem (asunaprevir, boceprevir, daclatasvir, feldaprevir, simeprevir, telaprevir, monokomponensű sofosbuvir).

Ez az ajánlás a legutóbbi, 2018-ben megjelent változat 2018. március 24-én szakmai konszenzussal elfogadott módosítása, a kezelésben résztvevő kollégák javaslatai és többségi véleménye, az új kezelési lehetőségekről elérhető legfrissebb információk, nemzetközi ajánlások, alkalmazási előírások, és a finanszírozási korlátok figyelembevételével. Az ajánlás közzétételével egyidőben indokolt az érvényben lévő finanszírozási eljárásrend módosítása is.

A szakmai ajánlásban az alkalmazási előírásoktól és/vagy nemzetközi ajánlásoktól eltérő, vagy ezeket kiegészítő esetekben tüntetjük fel a hivatkozásokat. Az itt leírtak nem mentesítik a kezelőorvosokat az érvényes alkalmazási előírásokban foglaltak betartása alól!

A teljes konszenzusajánlás az alábbi pdf fileban olvasható

Melléklet letöltése [959.37 KB]