Tanácsok májbetegeknek a COVID-19 járvány kapcsán

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elsősorban légzőszervi betegséget okoz, olykor hasmenéssel is jár és érintheti a szagló-és ízérző ideget is. Májenzim emelkedés enyhe fokban társulhat a betegséghez az esetek 20-40 %-ában.

Fennálló májbetegség mellett csak azokban az esetekben áll fenn fokozott kockázat ahol a májbetegség igen előrehaladott és már a májelégtelenség határán jár, vagyis cirrhosis (májzsugor) mellett sárgaság és/vagy hasvíz jelent meg.

Specifikusan a javasolt teendők, illetve vonatkozó ismeretek az egyes májbetegségek esetén:

 • Krónikus hepatitis B

  A hepatitis B DNS örökítő-anyagú vírus, míg a koronavírus RNS örökítő-anyagú vírus, és így a hepatitis B-re szedett gyógyszerek nem védenek meg a koronavírus fertőzéstől. A hepatitis B gyógyszereket változatlan adagban szedje bő folyadékfogyasztás mellett. Láz esetén a folyadékfogyasztást fokozni kell!

 • Krónikus hepatitis C

  A hepatitis C vírus szintén RNS vírus, de más víruscsaládba tartozik, mint a SARS-CoV-2, így a hepatitis C-re szedett gyógyszerek valószínűleg nem hatnak a koronavírusra. Amennyiben belázasodna és gyógyszeres kezelésre szorulna, kérjük, hogy figyelmeztesse kezelőorvosát a hepatitis C ellen szedett gyógyszereiről a gyógyszerkölcsönhatások lehetősége miatt.

 • Autoimmun májbetegségek

  Ne csökkentse a szedett gyógyszerek mennyiségét! Amennyiben csökkenti az immunelnyomó szerek adagját, akkor nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint amennyivel a koronavírus fertőzés veszélye növekedne.

 • Zsírmáj

  A járványügyi zárlat, illetve a kijárási korlátozások lényegesen csökkentik az Ön energiafelhasználást. A fizikai tétlenség mellett és a lelki nyomás hatására is könnyebben jöhet létre pótcselekvésként nassolás. Ilyenkor fokozottan figyelnünk kell ennek elkerülésére, és helyes, ha napi mozgásrutint alakítunk ki otthon, például napi 3*negyedóra torna vagy egyéb intenzív, otthon végezhető mozgás (szobabicikli), vagy ameddig lehet kocogás egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal a szabadban. Ne fogyasszon alkoholt, márcsak azért se, mert az is kalóriát tartalmaz.

 • Alkoholos zsírmáj

  Sajnos az otthoni munkavégzés, a pszichés feszültség, a bezártsággal járó depresszió, illetve az összezárt családtagokkal való konfliktusok mind hajlamosítanak a fokozott alkoholfogyasztásra. Az alkoholtilalom tartás azonban most is ugyanolyan fontos.

Májbetegség megléte mellett különösen fontos lehet, hogy betartsuk a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos egyéni óvintézkedéseket!

Az új koronavírus terjedési módjai és a terjedés megakadályozásának eszközei:

 • közvetlen nyálkontaktussal: ide tartozik a csók mellett az arcra adott puszi is,
 • cseppfertőzéssel: köhögéssel/tüsszentéssel szemmel nem látható méretű cseppekkel jut a levegőbe, melyet orron/szájon át belélegzünk, vagy a szem nyálkahártyáján keresztül kerül a kórokozó a szervezetbe – tanácsos tehát zsebkendőbe, könyökhajlatba köhögni, tüsszenteni, illetve tartani másoktól 1,5-2 méter távolságot, kerüljük a tömeget, a közösségi helyeket (a szomszédolás, rokon-, és baráti  látogatás valamint a munkahelyi konyha is ide tartozik!) Közösségben használjunk az orrunkat és a szánkat eltakaró maszkot (legalább attól véd, hogy akaratlanul az arcunkhoz, szánkhoz nyúljunk)
 • széklettel, így kiemelkedően fontos minden mosdóhasználat után a szakszerű, legalább 60 másodpercig tartó szappanos, meleg vizes kézmosás,
 • és fertőzött tárgyakkal is: mivel a vírus életben- és fertőzőképes marad tárgyakon akár órákig is (hűvösebb tárgyakon tovább!). Használhatunk gumikesztyűt – például bevásárláskor, tankoláskor, vagy ha muszáj a tömegközlekedést használni –, de ezt használat után dobjuk ki, illetve ugyanúgy ne érintsük meg vele arcunkat (száj/orr/szem)! Tekintsünk minden megérintendő/megérintett tárgyra úgy mintha fertőzés forrása lenne, ezért papírtörlővel, papírzsebkendővel nyúljunk a kilincs, a liftgomb vagy a csap felé is.

Hazaérkezéskor vagy a munkahelyre érkezéskor első dolgunk legyen az alapos, szakszerű kézmosás. A kintről az otthonunkba hozott dolgokat, ha lehet, hagyjuk állni pár órán át szobahőmérsékleten (így a vírusszám lecsökken annyira, hogy az már nem okoz fertőzést), de ne engedjük oda a gyereket/háziállatot. A kilincset, a csapot, villanykapcsolókat a szokásosnál is gyakrabban fertőtlenítsük (klór tartalmú, vagy virucid, azaz vírusölő hatású szerrel).

Kézmosás

Amennyiben van rá lehetőségünk, maradjunk otthon ebben az időszakban, dolgozzunk otthonról. Az otthonunkat, a családot képzeljük el egy vírusközösségként: ha bekerül a vírus, képtelenség megakadályozni a terjedését. Így a cél az, hogy mindenáron megakadályozzuk, hogy a fertőzés bekerüljön a háztartásba.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998