Alkohol okozta májkárosodás

Az alkoholtartalmú italok fogyasztása ősidők óta az emberi kultúra része, a jó minőségű italok mértékletes fogyasztása kiegészíti az egészséges táplálkozást. A túlzásba vitt és főleg a rendszeres alkoholfogyasztás azonban károsodást okoz az alkohol lebontási helyén: a májban, mely egy darabig visszafordítható, de bizonyos idő után maradandó májbetegséget idéz elő.

Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban?

Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely direkt májméreg, hatására először elzsírosodás, majd, ha a terhelés tovább folytatódik, gyulladás jön létre. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek hatására a májsejtek elpusztulnak és kialakul az alkoholos hepatitis kórképe. Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését Ellenkező esetben a máj kifárad, új sejtek nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és most már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz. Az egyre kevesebb májszövet és egyre több heges terület kialakulása okozza a májzsugorodást, májcirrhosist. Ez nem azt jelenti, hogy a máj kisebb, ellenkezőleg, sokszor kétszeresére is nőhet. A kevés működő maradék májsejt könnyen felmondja a szolgálatot, és májelégtelenség következik be, ami gyorsan halálhoz vezet.

Mennyi alkohol káros?

Az alkoholos májkárosodás oka tehát a túlzott alkoholfogyasztás. A májkárosodás súlyosságát az határozza meg, hogy mennyit, mit, milyen gyakran és mennyi ideig iszik meg az egyén. Általában férfiaknál naponta 60 gramm tiszta alkohol (ez 12 dl sörnek, vagy 6 dl bornak, vagy 1,5 dl töménynek felel meg), nőknél már naponta 20 gramm tiszta szesz (azaz 4 dl sör, vagy 2 dl bor, vagy 1/2 dl tömény) éveken keresztüli fogyasztása rendszerint májkárosodást okoz. Az egyéni eltérések azonban igen nagyok, ennél nagyobb mennyiségek sem mindig, másoknál sokkal kisebb terhelés is káros lehet. A májbetegség kialakulása tehát nem annyira az elfogyasztott mennyiségtől, inkább az egyéni érzékenységtől függ. A nők mája érzékenyebb, mint a férfiaké.

A rossz minőségű, olcsó, házilag gyártott, sokszor hamisított italok az alkohol mellett egyéb mérgező anyagokat is tartalmaznak, amik fokozzák a májkárosítást.

Milyen tünetekkel jár az alkoholos májgyulladás?

Az enyhébb vagy idült májgyulladás sokáig, sokszor éveken át sem okoz panaszt. A későbbiekben rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, reggeli hányások, esetleg tompa májtáji és hasi fájdalom, teltségérzet, láz, majd sárgaság jelentkezik. A vizelet sötétebb, a széklet világosabb. Ha az alkoholos májgyulladás már károsodott májban lép fel, akkor a sárgaság súlyosabb, emellett a hasban folyadék felszaporodása, vérhányás, véres széklet, zavartság, máj- és veseelégtelenség alakulhat ki.

Milyen eltéréseket talál az orvos?

Az orvosi vizsgálat nagyobb, érzékeny, fájdalmas májat talál. A hatalmasan megnagyobbodott máj a hasüreg jórészét kitöltheti. A laboratóriumi leletekből kiemelendő a magas GGT és a GOT érték; a stádiumtól függően emelkedik a süllyedés és a fehérvérsejt-szám, illetve csökken a vörösvértestek és a vérlemezkék száma, de a vörösvértestek nagysága növekszik. Ezekből és egyéb májfunkciós próbákból (GPT, Gamma GT) a diagnózis könnyen felállítható.

Mit lehet tenni, ha már kialakult a májgyulladás?

Első, legfontosabb teendő az alkoholfogyasztás teljes és végleges beszüntetése.

Különleges diétára nincs szükség, könnyen emészthető, kalóriadús és vitamindús étrend, sőt külön vitaminpótlás is szükséges. A súlyos heveny alkoholos májgyulladás életveszélyes állapot, kórházi kezelést igényel. Alkoholbetegeknél a megvonásos delírium és a gyakori tüdőgyulladás is életveszélyes szövődmény.

Az alkoholfogyasztás beszüntetése mellett általában ajánlott vitaminok (főleg B-, C- és E-vitamin, valamint folsav) és vény nélkül is kapható máriatövis nevű növényből kivont szilimarin tartalmú készítmények szedése. Ezek adagját beszélje meg kezelőorvosaival.

Milyen az alkoholos májbetegség kimenetele?

Az alkoholos zsírmáj még teljesen visszafejlődhet. Az alkoholos májgyulladás még akkor is igen súlyos betegség, ha eredetileg nem zsugorodott májban lépett fel. A halálos kimenetel kockázata az ismétlődő májgyulladások számával növekszik. Még rosszabb a helyzet, ha a máj már heges (zsugorodott). Ekkor a hegesedési folyamat nagymértékben felgyorsulhat, vagy a beteget valamilyen szövődményben veszíthetjük el (pl. vérzés, fertőzés, máj-, ill. veseelégtelenség).

Ha viszont a beteg képes betartani a teljes és végleges alkoholtilalmat, még igen súlyos állapotból is van visszaút: az alkoholos zsírmáj még teljesen meggyógyulhat, az alkohol-hepatitis is gyógyul (igaz, hogy a máj heges, és fokozottan sérülékeny marad), sőt a májzsugorodás is megállhat, többé-kevésbé stabil állapot alakul ki és a beteg (bizonyos gyógyszerek szedése és rendszeres ellenőrzés mellett) hosszú évekig kiegyensúlyozott állapotban élhet. Egy év teljes alkoholmentességet követően, ha a betegség igen súlyos és a regeneráció nem indul el, májátültetés is szóba jöhet.

Ellenkező esetben (ha folytatja az alkoholfogyasztást, akár kis mennyiségben is) a legjobb gyógyszerek sem használnak.

Hogyan lehet megelőzni az alkoholos májbetegséget?

Ne fogyasszunk minden nap alkoholt, és ne igyunk sokat. Csak ellenőrzött minőségű italokat fogyasszunk.

Rendszeresen ellenőriztessük májunkat, és ha bármilyen okból is, de rendellenességet fedeznek fel a működésében, az alkohol tartalmú italokat egész életünkben kerülni kell.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998

Az egyes kórképek (májgyulladás, májzsugor, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C) leírását és a részletes életmódi tanácsadást külön tájékoztatókban találja meg.