Hepatitis C

C vírus okozta májgyulladás, Hepatitis C

Hogyan terjed a fertőzés?

A hepatitis C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel, fecskendővel terjed. A vérkészítményeket hazánkban 1993. június óta már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Sterilitási hiba miatt fennállhat a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer behelyezés, továbbá egymás közötti cserélgetés, közös borotva, manikűrkészlet, vagy akár fogkefehasználat kapcsán is. A hepatitis B vírusnál kevésbé fertőzőképes. Szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző. A vírust hordozó anyáról csak 5-6 % eséllyel jut át a fertőzés a szülés során az újszülöttre. Igen veszélyeztetettek az intravénás, valamint az intranazális (orron át felszippantható) kábítószer-használók, a közös eszközök és anyagok vérrel szennyezettsége miatt.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A fertőzés gyakran semmilyen tünetet nem okoz, sokszor véletlenül, más okból végzett laboratóriumi vizsgálat során derül ki.

A heveny C hepatitis igen ritka, és ugyanúgy zajlik, mint a többi vírusos hepatitis, a bevezető tünetek általában enyhék, a sárgaság elhúzódó, gyakori a visszaesés, sokszor azonban semmilyen panaszt nem okoz. Amennyiben a heveny hepatitis C fertőzés a fertőződést követő 6 hónapon belül nem gyógyul magától, úgy a betegség krónikussá válik, akár 20-50 éven keresztül roncsolhatja a májat jelentősebb tünet nélkül.

A krónikus C hepatitis általában tünetmentes, de fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok, puffadás jelentkezhetnek.

A lábszárakon lévő érgyulladás, bőr pigmentáció olykor árulkodó tünet, máskor a májenzimek emelkedése hívhatja fel rá a figyelmet, de ez nem minden betegben jelentkezik. A normális májenzimek nem zárják ki a fertőzés jelenlétét!

Hogyan állapítjuk meg a C hepatitis fennállását?

Heveny esetben a laboratóriumi leletek hasonlóak az egyéb eredetű májgyulladásban észleltekhez, a májfunkciós próbák (májenzimek: GPT, GOT, Gamma GT) emelkedettek. A C vírus elleni ellenanyag csak a fertőződés után egy-két hónappal jelenik meg. A krónikus C hepatitist a kóros májfunkciós értékek és a C vírus ellenes ellenanyag (anti-HCV) kimutatásán kívül az úgynevezett HCV PCR vizsgálattal (magának a vírusnak kimutatásával) igazoljuk. A kezelés megválasztásához ma a vírus genotípusának meghatározása is elengedhetetlen. A FibroScan vizsgálat (a hasi ultrahanghoz hasonló fájdalmatlan, nem megterhelő vizsgálat), vagy egyéb elasztográfiás módszer, valamint a vérből végezhető ELF-teszt a betegség stádiumát állapítja meg. Májbiopsziára ma csak kivételes esetben van szükség.

Milyen a betegség kimenetele?

A ritkán előforduló heveny, sárgasággal járó C hepatitis elhúzódóan javul, gyakori a kisebb visszaesés, és az esetek több mint felében krónikus C vírusfertőzés alakul ki.

A krónikussá váló esetek nagy részében lassan, évtizedek alatt fokozódó hegesedés, végül – 20-50 év alatt – májzsugor (cirrózis) fejlődik ki. Ebben a stádiumban a májrák megjelenésének az esélye is nő. Szövődményként érgyulladások, vesekárosodás, vérzések, hasi vízgyülem (ascites), illetve agyi működészavarok is felléphetnek.

Milyen kezelésre van szükség?

A heveny májgyulladás 20-30%-ban vírusellenes kezelés nélkül is meggyógyul, ilyenkor csak tüneti-, illetve támogató kezelésre (diéta, vitaminpótlás esetleg infúziók) van szükség. Amennyiben a betegség krónikus szakba lép direkt vírusellenes kezelés nélkül a gyógyulás esélytelen.

Hazánkban a legmodernebb vírusellenes készítmények elérhetőek; rövid (8-12-16-24 hetes), igen jól tolerálható, szájon át szedhető, direkt a hepatitis C vírusra ható gyógyszer-kombinációkkal, 95-99%-os hatékonysággal a vírusfertőzés felszámolható. A kezelések sorrendjét pontrendszer alapján (a betegség előrehaladottsága, és egyéb, a kezelésbe vonás sürgősségét meghatározó körülmények) rendezett országos várólista határozza meg.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

A tetoválás, akupunktúra stb. kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, ilyen szolgáltatás igénybe vétele előtt győződjünk meg a körülményekről. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet, stb. közös használatát, és az intravénás, intranazális kábítószereket.

Sajnos a hepatitis C ellen védőoltás nem áll rendelkezésünkre.

A VISSZAESÉS LEHETŐSÉGE, AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS KIALALKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, IDŐBEN TÖRTÉNŐ FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE MIATT NAGYON FONTOS A BETEG UTÓGONDOZÁSA. EMIATT BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998

A hepatitisről szóló általános ismereteket a Májgyulladás című tájékoztatónkban találja, kérjük, azt is olvassa el. Itt csak a C hepatitisről volt szó.