Hepatitis B

B vírus okozta májgyulladás, Hepatitis B

Hogyan terjed a betegség?

A B-vírus okozta hepatitis vér, vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tű, testváladékokkal történő érintkezés révén és szexuális úton terjed. A vírus áthatol a nyálkahártyákon. A láthatatlan bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér vagy testnedv (nyál, ondó, hüvelyváladék) is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezés, közös borotva, fogkefe használata kapcsán is. Különösen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók, valamint a szexuális partnerüket gyakran váltogató nők és férfiak. A vírust hordozó anya újszülöttjét is megfertőzheti.

Vannak tünetmentes és egészséges vírushordozók, akiknél a vírus nem okoz betegséget, vérük mégis nagy mennyiségű vírust tartalmaz, amiről esetleg nem is tudnak. A heveny B-hepatitis tüneteit a vírushordozás hónapokkal megelőzheti, a tünetek megszűnése után hónapokig fennállhat.

Milyen tüneteket tapasztalunk?

A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, csak a vérvizsgálat derítheti ki.

Heveny májgyulladás esetén a kezdeti tünetek a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, izom és ízületi fájdalom, valamint bőrkiütés is (viszkető, csalánkiütésszerű). A sárgaság, sötétebb vizelet, világosabb széklet, és a bőrviszketés megjelenésekor viszont a fenti tünetek gyakran enyhülnek.

Milyen a betegség kimenetele?

A sárgaság elhúzódóbb, mint a járványos májgyulladás (hepatitis A) esetében, egy-két hónapig, néha tovább is eltarthat. Ez alatt a beteg viszonylag jól van, de a táplálékfelvétel, felszívódás és feldolgozás zavara miatt fogyás, jelentős leromlás léphet fel. A sárgaság lassú elmúlását hosszú lábadozás követi, a beteg visszahízza az elvesztett kilókat, de sokáig csökkent teherbíró képességről, fáradékonyságról panaszkodik.

Szerencsére ritkán alakul ki a betegség kezdetén a heveny májelégtelenség, ami a legsúlyosabb szövődmény. A kórházi kezelés legfőbb oka, hogy ezt a legtöbbször halálos kimenetelű komplikációt időben felismerjük és elháríthassuk. A májkómás beteg általában intenzív osztályra kerül.

Felnőttkorban az esetek egytizedében krónikus májgyulladásba megy át a betegség, amitől az évek alatt májzsugorodás, évtizedes fennállás esetén májrák is kialakulhat. A krónikus átmenet annál gyakoribb, minél fiatalabb a beteg; újszülött korban 90%-os, mert az újszülött fejletlen immunrendszere nem képes leküzdeni a vírust.

A krónikus hepatitis diagnózisának felállításához, a májműködési paraméterek tisztázása, ismételt enzimvizsgálatok (GPT, GOT, Gamma GT), a vírus elleni ellenanyagok (anti-HBc, anti-HBsAg IgG), a vírus alkatrészeinek közvetlen kimutatása és a vírus DNS szám meghatározása szükséges, emellett a máj FibroScan vizsgálatát és/vagy olykor májbiopsziát is végezni kell.

Milyen kezelésre van szükség heveny B-hepatitisben?

A szokásos lefolyású heveny májgyulladás tünetei enyhíthetők, de a betegség lefolyását meggyorsítani ma még nem tudjuk. A betegség első heteiben fontos az ágynyugalom: az étkezésen, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg minél több időt töltsön vízszintesen. Bizonyított, hogy a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában kórházi ellátás ajánlott, de a kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Ilyenkor regenerálódik a máj, a beteg visszahízza a heveny szakban esetleg elvesztett kilókat. A folyamatot fizikai kímélettel (pl. aktív sportolás szüneteltetése), tápláló vegyes étrenddel, alkohol és más mérgező anyagok kerülésével segíthetjük. Ismét rosszabbodhat a beteg állapota, ha túl korán tér vissza eredeti életmódjához. Különleges diétára nincs szükség, a táplálékfelvételt a beteg étvágya határozza meg. A hányingeres, étvágytalan beteg etetését nem szabad erőltetni, csak a megfelelő folyadékfogyasztást kell biztosítani. A fűszerek nem májkárosítók, sőt javítják az emésztést. Vitamindús, könnyű, vegyes étrend ajánlott.

Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel! A fogamzásgátló tabletta szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Altatók, nyugtatók lebontása sokáig zavart lehet, a szokásos adagok túladagolást okozhatnak. Probléma esetén kérdezzük meg a kezelőorvost.

Hogyan kezelhető a krónikus hepatitis B okozta májgyulladás?

A kezelés célja kettős: a fertőzőképesség megszüntetése és a késői szövődmények, a májzsugorodás és a májrák megelőzése. A két alapvető kezelési mód a szervezet immunrendszerének speciális erősítése heti egyszeri pegilált interferon injekcióval, vagy direkt vírusellenes gyógyszerek szedése tabletta formájában naponta. Az optimális kezelési stratégia egyénre szabása a hepatológiai centrumban dolgozó szakorvos feladata.

Hogyan tudjuk elkerülni, megelőzni a fertőzést?

A biztonságos szexuális élet (alkalmi partnerek kerülése, kondomhasználat), tetoválás, akupunktúra kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, a közösen használt borotva, fogkefe kerülése, ismeretlen személyek vérével történő szennyeződés megelőzése segít a fertőzés elkerülésében. A B hepatitisen átesett egyén vére és testnedvei még hónapokig fertőzőképesek lehetnek. Ezért önkéntes véradáson NE jelentkezzen!

A legbiztosabb védelmet a B vírus elleni aktív VÉDŐOLTÁS biztosítja. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett munkahelyen dolgozóknak, vagy betegeknek (pl. művese kezeltek, rendszeresen vért kapók), B vírushordozó családtagjainak ez ingyenesen biztosított, a 13-14 éves korosztály számára kötelező és ingyenes. Aki úgy érzi, hogy veszélyeztetett, a gyógyszertárakban receptre beszerezhető. Fontos, hogy tartós védelmet csak a megfelelő időben beadott 3 oltás biztosít. B vírus hordozó édesanya újszülöttjének aktív és passzív védőoltást is kell kapnia.

A VISSZAESÉS LEHETŐSÉGE, AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS KIALALKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, IDŐBEN TÖRTÉNŐ FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE MIATT NAGYON FONTOS A BETEG UTÓGONDOZÁSA. EMIATT BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998

A hepatitisről szóló általános ismereteket a Májgyulladás című tájékoztatónkban találja, kérjük, azt is olvassa el. Itt csak a B hepatitisről volt szó.