Hepatitis A

Fertőző májgyulladás, hepatitis epidemica

Hogyan terjed a betegség?

A heveny májgyulladás leggyakoribb okozója a hepatitis A vírus.

A hepatitis A vírust a fertőzött egyén széklete terjeszti, a széklettel szennyezett kéz, a kéztől szennyeződött étel, ital elfogyasztásával tejed. A külvilágban sokáig életképes marad, így a szennyvíz, ezzel fertőzött szabad vizekben való fürdés során véletlenül lenyelt víz, mosatlan zöldség, gyümölcs, valamint nyaraláskor fogyasztott nyers ételek (kagyló), helyi csapvíz is átviheti a fertőzést.

Milyen tüneteket észlelünk?

Kezdeti tünetek gyomorrontásra, vagy heveny vírusos megbetegedésre hasonlítanak: rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz és izomfájdalom is. A sárgaság, sötét vizelet, világosabb széklet és a bőrviszketés megjelenésekor ezek a tünetek javulnak, majd meg is szűnnek.

A lábadozás alatt a beteg sokáig gyenge, csökkent teherbíró képességű lehet. Ritkán – felnőttkorban – a sárgaság elhúzódó, egy hónapig is eltarthat. Idő előtti terheléskor – de néha a nélkül is – visszaesés fordulhat elő.

Milyen kórlefolyásra számíthatunk?

Gyermekkorban a betegség általában enyhe, a súlyosnak induló esetek is gyorsan gyógyulnak. Minél idősebb a beteg, annál gyakoribb a súlyosabb kórlefolyás. A régebben gyermekbetegségként ismert járványos májgyulladás ma már felnőttkorban is megkapható, és érthető, hogy krónikus májbetegség (például alkoholos májzsugorodás) esetén vagy idős korban akár életveszélyes is lehet.

A heveny májgyulladás sok egyéb, súlyos betegséget is utánoz, ezért – különösen felnőtt korban – kórházi kivizsgálás, olykor befekvés is szükséges.

A hepatitis hosszabb – rövidebb idő alatt meggyógyul, krónikus májbetegséget az A vírus nem okoz.

Milyen kezelésre van szükség?

Nincs olyan speciális gyógyszer, amely a májgyulladás lefolyását siettetné. Az ágynyugalom, amely azt jelenti, hogy az étkezéseken, tisztálkodáson, szükségleten túl a beteg minél többet vízszintesen tartózkodjon az ágyában, a betegség elején, a legsúlyosabb tünetek idején előnyös. Bizonyított, hogy a máj vérellátása fekvéskor növekszik. A betegség kezdetén vagy elhúzódó esetben a kórházi kezelés idején infúziókra is szükség lehet. A kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. Különleges diéta tartásának nincs jelentősége, az étvágynak megfelelő gyakoriságú, vitamindús, könnyű, vegyes étrend ajánlott. A fűszerek nem károsak, a beteg mindent ehet, ami nem okoz emésztési panaszokat.

Ne terheljük a májat nem feltétlenül fontos gyógyszerekkel! Például a fogamzásgátló szedését csak a májfunkciók rendeződése után folytassuk. Az altatók, nyugtatók lebomlása lassul, a szokásos adagoknál is túladagolás fordulhat elő. A gyógyszerek nagy része a májban bomlik; májkárosodáskor lebomlásuk lassul, így mellékhatásaik erősödhetnek. Ez a vény nélkül kapható gyógyszerek nagy részére is igaz. Probléma esetén kérdezzük meg a kezelőorvost!

Az alkohol direkt májméreg, így fogyasztása a betegség teljes időszakában és a lábadozás ideje alatt is szigorúan tilos!

 

Hogyan kerülhetjük el a fertőzést?

Alapvető a higiénés rendszabályok betartása. Minden vécéhasználat után, konyhai munka előtt, kisgyermekkel való foglalkozás előtt KÉZMOSÁS! A boltokban kapható klórtartalmú és egyéb nagyhatású fertőtlenítők a vírust elpusztítják.

A beteggel egy háztartásban élők mielőbbi gammaglobulin oltása veszélytelen és a fertőzés után egy héten belül beadva megelőzi vagy enyhíti a betegséget, de védőhatása csak átmeneti.

Rendelkezésünkre áll az aktív védőoltás, amelynek védőhatása tartós, 6 hónap múlva ismételve egész életre szóló immunitást ad.

NAGYON FONTOS A BETEG GONDOZÁSA A TELJES GYÓGYULÁSIG.
BETEGEINKET MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKONKÉNT ORVOSI ELLENŐRZÉSRE, VÉRVIZSGÁLATRA VISSZARENDELJÜK.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998

A hepatitisről szóló általános ismereteket a Májgyulladás című tájékoztatónkban találja, kérjük, azt is olvassa el. Itt csak a A hepatitisről volt szó.