Hogyan éljünk krónikus májbetegségünkkel?

Az alkohol és egyéb májmérgek, májbetegségek

Bármilyen eredetű is májbetegségünk, még ha jelenleg kezdeti stádiumban is van, szigorú és teljes – mindenféle alkoholra kiterjedő – tilalmat kell tartanunk. Nem lehet olyan alkalom vagy indok, amely ez alól kivételt jelent. Szó sem lehet étvágygerjesztő aperitifről, vérszegénység elleni pohár vörösborról, vagy szomjoltó „csak egy kis sörről”. „Kötelező” koccintáskor a társaság kedvéért imitálni lehet az ivást: töltsünk teát vagy üdítőt, alkoholmentes sört az italos poharunkba.

Ne dolgozzunk rendszeresen vegyszerekkel, permetezőszerekkel, festékekkel, benzingőzben. Ha az orvos új gyógyszert rendel, jelezzük krónikus májbetegségünket, hogy a gyógyszerfelírásnál/gyógyszerváltásnál figyelembe tudja azt venni. Gondoljunk arra, hogy minden szervezetünkbe került anyagot a májunk alakít át, bont le. Ez a feladat egy beteg májnak rosszabbul megy.

A diéta

Általában nincs tiltott étel, de bizonyos ételek panaszokat okozhatnak. A fűszerek nem májkárosítók, sőt javítják az emésztést. Vizesedésre hajlamos betegnél fontos a folyadékbevitel megszorítása, napi két liternél ne igyon többet. Vízhajtót szedő betegek állandó szomjúságra panaszkodnak, de semmi értelme vízhajtót szedni, ha közben újratöltjük magunkat. Ne sózzuk meg ételeinket! A só megköti a vizet, így szintén vizenyőt okozhat. Csökkenteni kell a bevitt állati fehérje mennyiségét (az állapot súlyosságától függően), ne együnk sertés- és marhahúst vagy sok sajtot. Fogyasszunk inkább halat, baromfit, tojást. A túlzott fehérjebevitel agyműködési zavarokat válthat ki, mert a beteg máj nem tudja lebontani és mérgező anyagok szaporodnak fel. Táplálékunk legyen könnyen emészthető és vitaminokban gazdag. A szénhidrátok (cukrok) magas tápértékük, gyors hasznosíthatóságuk miatt fontos energiaforrások, nem szükséges korlátozni mennyiségüket, hacsak nem áll fenn cukorbetegség is. Kerülni kell a telített zsírok fogyasztását (zsír, szalonna, tepertő), de a telítetlen zsírok, a margarin, napraforgóolaj, olívaolaj fontos tápanyagok. A természetgyógyászati szerekkel kapcsolatban kérje az orvos véleményét, mert ezek között májbetegeknek ártalmasok is lehetnek. A gyógyteák sem mindig ártalmatlanok!

A fizikai munka

A krónikus májbeteg fizikai teljesítőképessége gyengébb, semmiképpen nem szabad erőltetni a nehéz munkát, a versenysportot, de a könnyű sporttevékenységek, séta, úszás, megengedettek. Ne használjon erősítő, kondicionáló, roboráló szereket, csak vitaminokat. Nyelőcső visszeresség esetén súlyok emelése, sőt a légnyomás gyors változásával járó repülőút sem ajánlott, vérzést válthat ki. Csak annyira terheljük magunkat, amennyi nem okoz kifáradást. Gyakori rövid pihenő tanácsos.

A szex, a család

Krónikus májbetegségben, főleg már kialakult cirrózis esetén a nemi vágy (libidó) csökken, ennek hormonális okai vannak. Férfiaknál a potencia is zavart. Beszéljen ezekről a problémákról őszintén orvosával, mert vannak kezelési lehetőségek. Vírusos eredet esetén a vírus (főleg a hepatitis B vírus) átadható szexuális úton, így védekezés, és a partner védőoltása alapvető. Ne veszélyeztessük partnerünket, használjunk óvszert a fertőzés megelőzésére! Gondoljuk családtagjainkra is, a B hepatitisről szóló tájékoztatónkban leírtak a vírushordozó krónikus májbetegekre is vonatkoznak.

Kísérő betegségek

Krónikus májbetegségekhez gyakran társul cukorbaj, ennek kezelése nehezebb. Általában a jó beállítás csak inzulinnal lehetséges, a tabletták vagy nem hatásosak, vagy túlzott vércukor-esést okoznak. A diéta különösen fontos, kérje dietetikus szakember segítségét.

A nyombélfekély, gyomorfekély gyakran nem okoz fájdalmat, de váratlan vérzés oka lehet.

A szívre fokozott terhet ró a májcirrózisban kialakuló folyadék-visszatartás, az alkoholfogyasztás a szívet is károsítja.

A májbetegek hajlamosak az alacsony vérnyomásra, a korábbi magas vérnyomás javul, de ez nem mindig előnyös. A vérnyomáscsökkentők kis adagjai is komoly vérnyomás-esést okozhatnak.

A vesék különösen érzékenyek, mert a máj méregtelenítő tevékenységének csökkenése miatt fokozott terhelés alatt állnak.

A májbeteg szakrendelésen számoljon be esetleg fennálló egyéb betegségéről, valamint a más okból szedett gyógyszerekről is, mert nem csak a májat, hanem az egész embert vizsgáljuk.

A tájékoztatókat a Májbetegekért Alapítvány hozta létre.

Az Alapítvány célja a májbetegek ellátásának javítása.

A Májbetegekért Alapítvány jogosult fogadni a személyi jövedelemadó 1%-át.

Kérjük, amennyiben módjában áll, támogassa alapítványunkat!

Adószámunk: 18227743-2-43

Bankszámlaszámunk: OTP 11709002-20095998